Zeytinyağı Üretimi Aşamaları
1.Toplama(Hasat)
Zeytinyağı üretimi ilk olarak toplama işlemi ile başlar.Zeytinler ekim,kasım,aralık aylarında toplanır ve zeytinyağı yapımına başlanır.
2.Seçme(Ayıklama)
Zeytinler hasat işleminden sonra tek tek (yağlık ve sofralık olarak) seçilerek selelere konulur fabrikaya ulaştırılır. Fabrikadaki zeytinler tartılıp kazanlara boşaltılır. Temizleme işlemi yapılır
3.Yıkama
Kazanlara boşaltılan zeytinler ayrıştırıldıktan sonra yıkamaya alınır ve kurumaya bırakılır.
4.Kırma ve Ezme
Zeytinler çekirdeği ile birlikte kırılıp ezildikten sonra ortaya zeytin tortusu çıkar.
5.Yogurma
Bu aşamada makinalar zeytini 40 C ye kadar yoğurur. Belirli bir miktar su eklenir. Eklenen su 25 C nin altında olursa “soğuk sıkım”, üstünde olursa “sıcak sıkım” yapılmış olur. Zeytinyağının en önemli adımlarından biri budur.
6.Karasu ve Yağın Ayrımı
Bu aşamada yoğurma işleminden kalan yağın ayrıştırılması gerekir. Burada zeytin belli işlemlere tabi tutulur (press veya dekontor) sonuç olarak zeytin posası karasu ve yağından ayrıştırılmış olur.
7.Santrifüjleme
Karasuyundan ayrıştırılan zeytinyağı kalan tortu ve partiküllerden de ayrıştırılır.
8.Filtreleme
Zeytinyağı filtrelereden geçirilir (kağıt, pamuk filtreleri). Zeytinyağı artık tüm partiküllerinden arındırılmış olur. Berrak bir görünüm kazanır.
9.Ambalajlama
Eğer zeytinyağı kağıt filtresinden geçirildiyse koyu renkli ve hava almayan cam şişeler veya tenekelere basılarak konulur. Bu işlem zeytinyağının uzun süre korunabilmesi için gerçekleştirilir.
Zeytinyağıdiyarı diğer işlemlerde olduğu gibi ambalajlama işleminde de aynı özeni gösterir. Bu lezzet farkını keşfetmek için zeytinyağı diyarının düşük asitli yağlarını sizlerde mutlaka denemelisiniz.
=>Sabahları aç karnına zeytinyağı içmek faydalı mıdır?
Bunun cevabı kesinlikle evettir çünkü zeytinyağı mideyi rahatlatır. Mide yanmasını geçirir. Eğer ülser ve reflü gibi mide rahatsızlığınız varsa yarım çay bardağı zeytinyağı ile bunu ortadan kaldırabilirsiniz